BelgeselMultimedyaVideo

Çöl Gemisi: Deve – Yeryüzünde Dolaşın Serisi 9. Bölüm – Fahad al Kandari

Fahad al Kandari’nin 2017 yılı Ramazan’ında başlayıp seri olarak kanalında yayınladığı Feseero (Yeryüzünde Dolaşın) programını Türkçe altyazılı olarak takipçilerimize sunuyoruz.

Bu seri, Allah’ın (c.c.) ayetlerine bilimsel bir ışık tutarak bizi kainatın yaratılışı hakkında daha derin düşünmeye davet ediyor.

Belgesel hakkında: Belgesel hakkında: Faseero (Yeryüzünde Dolaşın) serisinin dokuzuncu bölümünde, Allahu Teala’nın Kur’an-ı Kerim’de “Bakmıyorlar mı o develere, nasıl yaratılmış?” (Gâşiye, 17) diyerek dikkat çektiği deve hakkında tefekkür edeceğiz.

Deve, senelerce çölde yaşayan bedevilerin seyahatlerinde, göçlerinde ve ticaretlerinde yol arkadaşı ve ulaşım aracı olmuştur. Allahu Teala onu yaşadığı tabiata uygun niteliklerle yaratmış hatta kendisi “Çölün Gemisi” olarak anılır olmuştur.

Fahad al Kandari ve belgesel ekibi deve çobanlarının yanına giderek develerin çobanlarıyla olan bağını, yaratılışındaki mükemmelliği ve bulunduğu tabiatla ne kadar uyum içinde yaşadığını gözlemliyorlar.

“Görmüyorlar mı ki, biz kudretimizin eseri olmak üzere onlar için birçok hayvan yarattık. Bu sayede onlar bunlara sahip olmuşlardır. Bu hayvanları onların emrine verdik. Onların bazısını binek olarak kullanırlar, bazısını besin olarak yerler. Bu hayvanlarda onlar için nice faydalar ve içilecek sütler vardır. Hâlâ şükretmezler mi?” (Yasin, 71-73)

Belgeselden bir kesit: ❝Normal bir insan, vücudunun %5’i miktarda su kaybederse yorgunluk hissetmeye başlar. Eğer vücudunun %10’u kadar su kaybederse halüsinasyonlar görmeye başlar. Ve bu oran %12 ile %15 arasında olduğu zaman su versen bile artık iş işten geçmiştir. Faydası yoktur! Bu inekte de aynen böyledir. Yani %15 onun maksimum oranıdır. Ancak deve vücudunun %30’u susuz kalsa da yaşayabilir. Susuzluktan dilini bile çıkarmaz! Devenin yaratılış özellikleri hakkında daha derinlemesine düşünürsen göz, kulak, burun ve ayaklarını…
Allahu Teala’nın bu ortamda yaşayabileceği şekilde onu tasarladığını göreceksin!❞

Niçin deve sütünde demir ve C vitamini diğer süt türlerine göre fazladır? Develerin tek hörgüçlü ve çift hörgüçlü olması neye göre değişir? Develerin bağışıklık sistemlerinin çok güçlü olduğunu ve çölde su olmadan yaklaşık 100 kilometre boyunca seyahat edebildiklerini biliyor muydunuz?

Yeryüzünde Dolaşın Serisi – 9. Bölüm Çöl Gemisi: Deve:

Drive üzerinden izlemek için tıklayın.

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu